YGS-LYS Türkçe, Türk Edebiyatı Hazırlık - ÇIKMIŞ SORULAR

21 Ekim 2011 Cuma

12. SINIF TÜRK EDEBİYATI KİTABI CEVAPLARI SAYFA 28-31 (HATIRA TÜRÜ)


HATIRA
1.  Sırıtık Bir Küskün adlı metnin hangi amaçla kaleme alındığını söyleyiniz.

1.      Sırıtık Bir Küskün adlı metin Celâl Sılay'la yaşananlar hakkında bilgi ver­mek amacıyla kaleme alınmıştır.

2.  a. Sırıtık Bir Küskün adlı metinde kullanılan motifleri tespit ediniz.

2.      a. Sırıtık Bir Küskün adlı metindeki motifler Celâl, şiir ve şair sözcükleridir,
b. Tespit ettiğiniz motiflerin metnin teması, dönemin sosyal ve kültürel hayatı ile gerçekliği arasındaki ilişkiyi sözlü olarak ifade ediniz.

 b. Sırıtık Bir Küskün adlı metnin teması Celâl Sılay'dır. Metindeki motifler bu yönüyle metnin teması ile örtüşmektedir. "Celâl, şiir, şair" motifleri döneminin sosyal, kültürel hayatı ve gerçekliği ile Celâl Sılay'ın yaşamından ve şairliği ile şi­irlerinden bahsedilmesi dolayısıyla ilişkilendirilebilir.

3.  Sırıtık Bir Küskün adlı metinde olduğu gibi, sevilen bir arkadaş ve meslektaşın kaybının uyandırdığı duygu ve düşüncelerin işlendiği metinlerin günümüzde de yazılıp yazılmadığını sebep­leriyle birlikte söyleyiniz.

3.      Sırıtık Bir Küskün adlı metinde olduğu gibi, sevilen bir arkadaş veya mes­lektaşın kaybının uyandırdığı duygu ve düşünceleri işleyen metinler geçmişte ol­duğu gibi günümüzde de yazılmaktadır. Ölen kişinin değerinin ve kaybından du­yulan acının yazılı bir metinle ölümsüzleştirilmesi düşüncesi insanları böyle bir davranışa yöneltir.

4.  Cumhuriyet Döneminin kültürel, edebî ve sosyal yapısını dikkate alarak Sırıtık Bir Küskün adlı metnin hangi düşünce hareketinin özelliklerini taşıdığını söyleyiniz.

4.            Sırıtık Bir Küskün adlı metin Cumhuriyet Dönemindeki kültürel ortamı (Bab-ı Alî, şair ve yazarların müdavimi olduğu kahvehane ve kıraathaneler, sanatçılar arasındaki ilişkiler) yansıtan düşünceleri ifade etmektedir.


5 a. Sırıtık Bir Küskün adlı metinden açık, yalın, duru ve tutarlı olmayan örnek birer cümleyi aşağıdaki tabloya yazınız.



"Sırtık Bir Küskün" Metninde
Açık Olmayan Cümle
Bu konuşmalarda gözbebekleri büyür, yüzü büsbütün canlanır; eller, kollar da ritmik olarak konuya katılır ve Celal akılcı, bilimsel yollar dışında paradoksal ama yine de gerçekçi bir patikadan kestirme inip tartışılan soruna çok orjinal ve parlak bir çözüm -çözüm değilse bile bir çözüm önerisi- getirirdi.
Yalın Olmayan Cümle
Bu konuşmalarda gözbebekleri büyür, yüzü büsbütün canlanır; eller, kollar da ritmik olarak konuya katılır ve Celal akılcı, bilimsel yollar dışında paradoksal ama yine de gerçekçi bir patikadan kestirme inip tartışılan soruna çok orijinal ve parlak bir çözüm -çözüm değilse bile bir çözüm önerisi- getirirdi.
Duru Olmayan Cümle
Bu konuşmalarda gözbebekleri büyür, yüzü büsbütün canlanır; eller, kollar da ritmik olarak konuya katılır ve Celal akılcı, bilimsel yollar dışında paradoksal ama yine de gerçekçi bir patikadan kestirme inip tartışılan soruna çok orjinal ve parlak bir çözüm -çözüm değilse bile bir çözüm önerisi- getirirdi.
b. Tespit ettiğiniz cümleleri metnin geneliyle oranladığınız zaman metnin anlatım özellikleri ve bu anlatım özelliklerinin metne katkısı ile ilgili hangi sonuçlara varıyorsunuz? Sözlü olarak ifade ediniz.

b. Yukarıdaki tabloya göre metin açık, yalın, duru ve tutarlı bir metin özelliği göstermektedir. Bu anlatım özelliği de metnin edebî yönünün güçlenmesini sağ­lar.

SORU 6
CEVAP: 6. Yazarın metinde terim, kavram ve gündelik hayata ait kelime ve kelime gruplarını kullanması iletinin okura tam olarak ulaşmasını sağlamak ve edebî an­lamda güçlü bir metin kaleme almak amacıyladır.
Terimler: İç sezi, fenomenal.
Kavramlar: Bilgiçlik, karyola, sırıtkan, somuttuk, gurbet, örselenmek, vefa, psikolojik gerekçeler.
Gündelik hayat: Ekmek parası, kanı kaynayıvermek.

SORU 7
Cevap 7. Sırıtık Bir Küskün adlı metinde sade bir dil ve sanatsız, konuşma havası içe­risinde bir söyleyiş hâkimdir.

Cevap 8. Verilen metinde öğretici anlatım türü kullanılmıştır.
Cevap 9. Sırıtık Bir Küskün adlı metin hatıra geleneğinin bir devamıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sitede Ara