YGS-LYS Türkçe, Türk Edebiyatı Hazırlık - ÇIKMIŞ SORULAR

21 Eylül 2014 Pazar

Bilim ile Güzel Sanatlar Arasında Ne Gibi Benzerlikler ve Farklılıklar Vardır?

Bilim ile Güzel Sanatlar Arasında Ne Gibi Benzerlikler ve Farklılıklar Vardır?


Bilim ile güzel sanatlar arasındaki farklılıklar
Bilim ile güzel sanatlar arasındaki benzerlikler
1. Bilim olgusaldır, doğrudan gözlenebilen olay ve durumları konu edinir; güzel sanatlarda olgusallık yoktur, çünkü güzel sanatlar sabit bir bilgiye dayanmaz.
1 Her ikisinin temelinde insan vardır ve ikisi de insanın kendini ifade etme çabasının, kendiyle mücadelesinin eseridir.
2. Bilimin temelinde mantık vardır, akla dayanmayan hiçbir olay ya da durum bilimde ifade bulmazken güzel sanatlar duygu ve düşünceye dayanır.
2. Her ikisinin insanlığa sunulmasında, ifade edilmesinde dil kullanılır.
3. Bilim nesnel (objektif) özellik taşır ve bir doğru herkes için geçerli ve değişmez nitelik taşır, güzel sanatlar ise özneldir ve bunlar değişmez kurallarla sınırlandırılamaz, çünkü insanın duygu ve düşünce gücü sınır kabul etmez.
3. Her ikisinin de malzemesi yakın çevrede olan olaylar, olgular, durumlar olabilir. Bir bilim insanı 'sel' kavramına doğal bir afet olarak yaklaşırken sanat insanı bu selin insanda oluşturduğu duygusal boyutla ilgilenir.
4. Bilim genellik ifade ederken güzel sanatlar kişiye özgüdür; tıpla ilgili bilgiler herkes için geçerliyken bir şiir, onu her okuyanda farklı duygulanmaya neden olur.
4. Her ikisi de insan aracılığıyla gerçekleşen etkinliktir.
5. Bilim evrensel nitelik taşır, tüm insanlar için deneylere dayandırdığı bilgiler ve çıkarımlarda bulunur, güzel sanatlar ise bilimsel verilerden uzak, bireysel özellik taşır.
5. Bilimin de sanatın da gelişme evreleri vardır. Her ikisi zaman içerisinde ileriye ve iyiye doğru bir yol alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sitede Ara